Grunge
Grunge staat ook wel bekend als de “Seattle sound”. Het is een subcultuur en alternatief rockgenre die ontstaan is in, niet verrassend, Seattle en de nabij gelegen steden. Bij grunge worden in feite elementen van punkrock en heavy metal samengesmolten, echter zonder dat de structuur en snelheid van punk wordt geïntegreerd. Er wordt in het genre de kenmerkende sound van het vervormde elektrische gitaargeluid gebruikt, maar afhankelijk van de band wordt soms meer nadruk gelegd op het een of het ander.
Kenmerken van grunge
Grunge maakt meestal gebruik van een elektrische gitaar, basgitaar, drums en zang. In grunge kun je ook de invloeden terugvinden van indie rock bands zoals Sonic Youth. Daarnaast is een belangrijk van grunge dat de onderwerpen van de songteksten vaak introspectief en donker zijn, waarin thema’s als angst, sociale vervreemding, zelftwijfel, misbruik, verwaarlozing, verraad, psychologisch trauma en een verlangen naar vrijheid centraal staan.
Begin van de grunge
De eerste grunge beweging ontstond in het onafhankelijke platenlabel Sub Pop en de underground muziekscene van de regio rond Seattle. Op een gewiekste manier werd de stijl door de eigenaars van Sub Pop op de markt gebracht; dit deden ze door de media aan te moedigen het als “grunge” te omschrijven. Grunge werd al snel bekend als een mix van punk en metal.
De populariteit won snel terrein en rond het begin van de jaren 90 doken er ook grunge bands op in Californië. Niet lang daarna volgde andere delen van de Verenigde Staten en ook in Australië bouwden zich sterke aanhangers op en werden grote platencontracten getekend. In het begin tot het midden van de jaren 1990 was grunge vooral succesvol door releases zoals Nevermind van Nirvana met leadzanger Kurt Cobain, Pearl Jam’s Ten en Stone Temple Pilots’ Core. Alternatieve rock bleef groeien in populariteit door het succes van deze grote bands, en grunge ontpopte zich tot de populairste vorm van rockmuziek van dat moment.
Kurt Cobain
In de loop dan de nineties daalde uiteindelijk ook weer de bekendheid van grunge. Veel bands gingen uit elkaar en verdwenen een beetje naar de achtergrond. Kurt Cobain van Nirvana worstelde met een heroïneverslaving en overleed in 1994 op de veel te jonge leeftijd van 27. Grungebands hebben ondanks hun relatief korte populaire fase toch de moderne rockmuziek beïnvloed met teksten waarmee sociaal bewuste onderwerpen in de popcultuur aan het licht gebracht werden.